Sövdeborgs slott

Adress: Slottsv. 248 , 275 93 SJÖBO Visa karta

Adress: Slottsv. 248 , 275 93 SJÖBO

År 1580 lät Fredrik Lange uppföra Sövdeborgs slott, detta renässansslott invid den lilla Sövdeborgssjön. Av det ursprungliga slottet återstår tvåvåningslängorna i söder och öster. Den stora utbyggnaden av slottet till nuvarande volym skedde mellan 1630 och 1642 av Otte Thagesen Thott, son till riksrådet Thage Thott på Skabersjö. Byggnaderna genomgick ytterligare en omfattande ombyggnad 1840-44 på greve Erik Pipers tid och fick då en medeltidsromantisk fasad. Arkitekt var den flitige professorn C G Brunius i Lund som satt sin signatur på otaliga skånska byggnader.

Sövdeborg är särskilt berömt för de märkliga stuckaturer med bilder ur antikens historia som utförts i taket till den så kallade Stensalen samt för det magnifika trätaket i Röda salongen. Taken är båda utförda runt 1640 på initiativ av ägaren Otte Thott. Röda salongens tak med 30 större och mindre fält är utförda i snidad och brändförgylld ek i mäktig så kallad broskbarock. Taken är väl bevarade i sitt ursprungliga skick och helt unika.

Om den högt bildade och konstälskande Otte Thott kan också berättas att hans första hustru, Jutta, var född Gyllenstierne, och hans andra hustru, Dorotea, var född Rosenkrantz - en märklig kombination således av Danmarks tre äldsta, rikaste och mest inflytelserika familjer. Lika kuriöst kan det tyckas vara att Thott varit gift med medlemmar av två familjer som båda ingår i Hamlets rollista!

Sövdeborgs slott ägs numera av familjen Stiernswärd och är byggnadsminne sedan 1984.

Visa mer

Om denna aktivitet