Forntidsresa Österlen

Adress: Simrishamn Visa karta

Adress: Simrishamn

Res genom historien och upplev Österlen genom 6 000 år!
En heldags busstur med besök på några av Sveriges mest betydelsefulla kulturarv; Ale stenar, hällristningen i Järrestad samt Kiviksgraven med Ängakåsen. Tillsammans utgör de en treenighet av de mest spännande och inflytelserika platserna genom den tidiga historien.

Arkeolog Ann-Louise Ferngård är er guide och längs vägen kommer ni lära er mycket om arkeologi, kulturarv och forntiden! En forntidsinspirerad lunch intas vid hällristningen och en Österleninspirerad fika på Café Sågmöllan vid Kiviksgraven. Buss, guide, lunch, fika och entréavgift ingår. Det är bara att slappna av och njuta av upplevelsen! OBS. Välj att stiga på i Ystad kl. 9.00 eller i Simrishamn kl. 11.10!


Ale stenar är Nordens största skeppssättning. Med hela 69 meter i längd blickar den ut över havet vid Kåsebergaåsen. Arkeologiska utgrävningar har daterat anläggningen till järnåldern omkring 600 år e. Kr. men även visat på både fler och äldre monument här.

I Järrestad finns ett av de största hällristningsfälten i södra Sverige. Med hela 1200 bilder spridda över 500 m² berghäll. Hit har människorna kommit i över 1 000 år för att hugga bilder och samtala med gudarna. Hällristningen är daterad till bronsåldern, 1600-500 f. Kr.

Kiviksgraven, ett av Sveriges bredaste bronsåldersröse, har en historia som sträcker sig hela 6000 år tillbaks i tiden men monumentet som idag finns är daterat till 1400-talet f. Kr. Inne i röset finns unik hällkista. Kistan är prydd med hällristningar som på något vis berättar om livet, omvärlden och döden under bronsålder. Straxt öster om graven finns ett av Nordens största gravfält från bronsåldern., Ängakåsen Här finns mer än 130 gravar blandat med kulthusgrunder, en skeppssättning samt en rest sten i stenkrets.

Lite praktiskt
Påstigning kan ske antingen vid Sankt Knuts torg i Ystad eller vid parkeringen på Stenbocksgatan 9 i Simrishamn. Oavsett påstigningsort besöks samtliga platser. Ale stenar besöks på förmiddagen av dem som stiger på i Ystad och på eftermiddagen av dem som stiger på i Simrishamn. Övriga besök görs med hela gruppen. Avstigning sker vid samma plats som påstigning. Ha kläder efter väder och bekväma skor.

Påstigning Ystad klockan 9:00. Tillbaka i Ystad klockan 16:30. Påstigning Simrishamn klockan 11:10. Tillbaka i Simrishamn klockan 18:30 Vid bokning uppge påstigningsplats samt eventuella allergier. För mer information; www.asmiroca.se eller 070-632 88 29Arrangör: Asmiroca Kulturarvsupplevelser, www.asmiroca.se
Programmet genomförs i samarbete med Henriks Resor; www.henriksresor.se

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Telefonnummer (Bokning)
    +46 0706328829