Julångtåget på Österlen

Adress: Brösarp Brösarp

Adress: Brösarp Brösarp

1:a och 2:a advent (27/11 och 4/12 - 2016) kör vi våra jultåg mellan Brösarp och S:t Olof. Tomte följer med tåget och delar ut godispåsar till alla barn. Vagnarna är uppvärmda med ånga från loket och i en vagn har vi i stället en kokskamin som vi eldar i, så man behöver inte frysa.

Stationerna är julpyntade och i S:t Olof grillar vi korv till försäljning. Om man vill kosta på sig en lite lyxigare tur med julmat i vår riktiga restaurangvagn så måste bokning av såväl resa som mat göras i förväg hos LiveIt på tfn 08-120 182 00. Resa i restaurangvagnen påbörjas i S:t Olof 12.10 eller 14.35 och man är då tillbaka 14.00 respektive 16.15. Vid snöhinder kan tågen ställas in. Besked lämnas i så fall på vår hemsida www.skanskajarnvagar.se.


Tur & Retur biljett med valfri tid på återresan.

Redan 1971 inledde Skånska Järnvägar museitrafiken och alltsedan dess har ångtågen tuffat fram och tillbaka på Österlen.


Om museijärnvägen:


I BRÖSARP finns en välbevarad lokstationsmiljö med fungerande vändskiva, vattenkastare, vagnhall, kafévagn och museibanans stiligaste stationshus. Du får gärna titta in i lokstallet.


I RAVLUNDA samhälle heter den tidigare stationen RAVLUNDABRO (numera endast hållplats). Det gamla stationshuset är privatägt. Strax söder om den gamla stationen ligger ett f.d. bränneri, numera kafé, restaurang och hotell, och där hittar du också en vägvakt som sköter något så unikt som handvevade bommar. I Ravlunda börjar banans brantaste stigning men när vi nått upp är utsikten över Hanöbukten bedövande vacker.


I VITABY lastades förr frukt vid de stora magasinen. Runt det idylliska stationshuset finns en härlig miljö bevarad med både järnvägshotell och lanthandel. Även i Vitaby finns handvevade bommar som sköts från stationen.


I S:T OLOF finns stationshus, lokstall och magasin som visar vilken knutpunkt orten förr var med banor både till Brösarp, Gärsnäs och Tomelilla. I S:t Olof kan du också hyra dressin och cykla på den vackra sträckan ner mot Gyllebosjö.


Om du väljer att köpa din tågbiljett online så skriv ut och tag med bokningsbekräftelsen. Visa upp den i biljettluckan i Brösarp eller S:t Olof i utbyte en ”riktig” gammaldags kartongbiljett.


OBS! Grupper på minst 10 personer får grupprabatt vid köp av biljetterna på plats. Vid större sällskap (minst 20 personer) kan vi dessutom reservera utrymme för er om ni bokar en vecka i förväg på tfn 0709-44 54 46.
Upplysningar lämnas även på tfn 0414-730 15.

Visa mer